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AUDIENCE: Individuals, Direct Service Providers and Vendors of Pennsylvania’s Consolidated, 

Community Living and Person/Family Directed Support (P/FDS) Waivers services, 
Administrative Entity (AE) Directors or Administrators. 

 
PURPOSE:    This Office of Developmental Programs (ODP) communication is intended to 

inform all direct service providers and vendors, whose Last Digit of their MPI# is 
0, 1, or 2 that they must submit their qualification documentation to their 
Assigned AE after February 1st but no later than March 31st of this year. 





 This communication specifically targets providers who have an MPI# ending in number 0, 
1, or 2.  

 This communication does not apply to qualification of SCOs and Vendor Fiscal/Employer 
Agent Financial Management Service (VF/EA FMS) providers.  

 This communication does not apply to providers of base‐funded services since the 
requirements for base-funded only services are at the discretion of the county.  

 
BACKGROUND: On June 9, 2012, 55 Pa. Code Chapter 51 regulations “Office of Developmental 
Programs Home and Community-Based Services” were published in Pennsylvania Bulletin 
Volume 42, Number 23. Subsections 51.13 (d), (e), and (f) contain provider qualification 
requirements as follows:  
 

(d)  A provider shall submit qualification documentation by the due date specified by the    
Department in a written notification and no later than 61 days prior to the 
provider’s expiration of its qualification. 

 

ODP Announcement 
                                                                     REMINDER 

Provider Requalification 
 

ODP Communication Number 005-18 

The mission of the Office of Developmental Programs is to support Pennsylvanians with developmental disabilities to 
achieve greater independence, choice and opportunity in their lives. 

 
 



ISSUE DATE: 1/23/18 
ODP Announcement: 005-18   page 2 of 2 

 

(e)  A provider that fails to submit qualification documentation by the due date specified 
by the Department in a written notification shall participate in transition planning 
for the participants currently receiving HCBS [Home and Community Based Services] 
from the provider under § 51.31 (relating to transition of participants).  

 
(f)  A provider that fails to submit qualification documentation by the expiration date of 

the provider’s qualification:  
(1)  Will not receive payment for HCBS rendered beyond the provider’s expiration 

qualification date.  
(2) Will no longer be qualified to provide that HCBS and have its name removed    

from the list of qualified providers of that HCBS.  
 

DISCUSSION: Providers who have an MPI# ending in 0, 1 or 2 are due to become qualified in 
2018. These providers must submit their support documentation starting February 1st, but no 
later than March 31st.  Documentation includes a completed DP 1059 form, an updated 
Provider Qualification Documentation Record and required supporting documentation.  The 
most updated version of the DP 1059 form and instructions and the DP Provider 
Documentation Record can be download from MyODP.org.   Follow the path: Resources → 
Intellectual Disability Resources → Waiver Services → Qualification and Enrollment Process → 
Provider Qualification and Enrollment. 
 
If a waiver provider is not qualified by April 30th, the Assigned AE will commence transition of 
waiver participants.   Providers whose qualifications expire June 30th will not be eligible to 
receive payment for Waiver services rendered after June 30th.  
 
INQUIRIES:  
For inquiries regarding this communication, contact the ODP Provider Qualification mailbox at:  
ra-odpproviderqualif@pa.gov 

https://www.myodp.org/
mailto:ra-odpproviderqualif@pa.gov

